Päivitetty 3.12.2022

Yleisinfo tilaajalle

Kokosin tähän asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon bändiä tilattaessa ja toisaalta esiintymispäivänä. Tavoitteena on taata mahdollisimman sujuva kokemus niin sinulle, juhlavieraille kuin bändillekin. Bändin tilaaminen juhliin tulee eteen monelle vain kerran tai pari elämässään, joten kaikkea asiaan liittyvää ei aina tule ehkä ajatelleeksi. Tästä tekstistä saattaa olla apua!

Ohjelmisto

Mitä aiemmin tiedämme ohjelmistoon liittyvät toiveet, sitä paremmin pystymme ne toteuttamaan – oli kyse sitten eri settien tyylilajeista, häätanssista tai erikoisohjelmistosta. Toivebiisit olisi hyvä olla bändin tiedossa viimeistään kuukausi ennen esiintymistä. Suunnittelemme settien tyylilajit aina kulloiseenkin tilaisuuteen sopiviksi tilaajan kanssa. Keikalla saatamme vielä lennosta muuttaa settejä niin, että biisivalinnat palvelevat mahdollisimman hyvin yleisöä ja juuri sen hetkistä tilannetta ja tunnelmaa parhaiten.

Täältä löytyvästä toivotuimpien ja soitetuimpien kappaleiden listasta voit valita suosikkejasi mielin määrin. Soitamme toki paljon muutakin ohjelmistoa kuin vain listalla olevia kappaleita. Listan ulkopuolelta voi myös toivoa biisejä – pyrimme saamaan niitä mukaan ohjelmistoon, mutta kaikkia toiveita emme pysty aina toteuttamaan. Häätanssit ja muut vastaavat erityistoiveet toteutamme toki aina! Myös erilaiset teemakeikat ovat mahdollisia, esimerkiksi ysäri- tai kasariteemalla.

Bändin tilaaminen ja sopimukset

Bilebändin tilaaminen on helppoa! Tarkista, että haluamasi päivämäärä on kalenterissamme vapaana ja lähetä meille tarjouspyyntö, jossa on mainittu päivämäärä, esiintymispaikka, tapahtuman luonne ja toiveet bändille, sekä haluttu soitettavien settien määrä. Yleisin valinta on 3 x 45 tai 2 x 60 minuuttia, mutta mitä tahansa muuta voidaan aina sopia! Olemmepa joskus soittaneet jopa 5 x 45 min plus encoret päälle, kun tilaaja halusi illan aikana ostaa “lennosta” vielä kaksi lisäsettiä tanssijalan vipattaessa. Mikäs sen hauskempaa!

Antamiesi tietojen pohjalta laskemme sinulle tarjouksen. Jos hyväksyt sen, varaamme päivän sinulle. Tarjoukseen laskettu summa on kokonaissumma. Se sisältää muun muassa 5-6 hengen palkat sivukuluineen ja veroineen, kuljetuskaluston kulut, laitteistokulut (äänentoisto, valotekniikka, yms.) ja matkakulut. Hinnat Turun lähialueilla ovat normaalisti noin 2000 euron molemmin puolin (kvintetti). Huomioi myös, että juhlapyhät ja niiden aatot (esimerkiksi juhannus, joulu, uusivuosi) vaikuttavat hinnoitteluun.

Yleensä saamme tarjouspyynnön noin vuosi ennen juhlia. Silloin harvoin on tarkkaa tietoa aikatauluista, häätanssista yms. Myöhemmin, kun alustavat aikataulut on selvillä ja yksityiskohdat tiedossa, lähetämme sinulle kirjallisen esiintymissopimuksen pdf:nä, johon kaikki sovitut asiat on koottu helposti ja selkeästi yhteen dokumenttiin.

Korona

Korona saattaa aiheuttaa edelleen nopeita muutoksia tilanteisiin ja varauksiin. Koronataudin, -karanteenin tai pandemiaan liittyvän viranomaismääräyksen takia peruuntuvista esiintymisistä emme peri peruutusmaksuja mutta toivomme toki, että ensisijaisesti keikka siirretään perumisen asemesta.

Roudaus

Tarvitsemme laitteistojen, valojen ja soitinten pystyttämiseen sekä soundcheckiin aikaa yleensä noin kaksi tuntia. Roudaus aiheuttaa edestakaisin liikuskelua isojen laatikoiden kanssa sekä jonkin verran ääntä, kun teemme soundcheckin. Juhlissa tämä kannattaa siis tehdä ennen vieraiden saapumista, ellei soittolava ole erillään muusta juhlatilasta. Turun alueella myös roudaus edeltävänä iltana on usein mahdollista.

Esiintymistila

Huomioithan, että bilebändi ei sovellu kaikenlaisiin tiloihin. Isot hallit ja muut erittäin kaikuisat tilat ovat akustisesti haastavia. Niihin sopii hyvin esimerkiksi akustinen kitara ja laulu duona; bändiä ei paraskaan miksaaja saa sellaisessa tilassa kuulostamaan hyvältä vaan ääni puuroutuu. Toisaalta myös liian pieni tila on hankala. Kannattaa pitää huolta siitä, että tilaa on sekä bändille että tanssijoiden vähän villimmällekin joraamiselle. Bändille (soittajat, soittimet, esitystekniikka) tarvitsemme tilaa noin 5 x 4 metriä.

Soittovolyymin suhteutamme aina tilanteeseen ja tilaan sopivaksi. Tarvittaessa tuomme keikalle mukaan oman ääniteknikkomme.

Tekninen puoli

Meille riittää normaali, maadoitettu verkkovirta. Jos voimavirtaa (16 A tai 32 A) on tarjolla lavalla, käytämme kuitenkin mieluiten sitä. Joissain vanhoissa ja remontoimattomissa rakennuksissa voi vielä olla maadoittamatonta sähköä. Se ei sovellu bändikäyttöön vaan aiheuttaa hurinaa ja surinaa, voi tuhota laitteistot ja aiheuttaa jopa henkilövahinkoja! Tämä kannattaa ehdottomasti tarkistaa ennen bändin tilaamista ja on asia, jota edes kaikki bändit eivät aina tule ajatelleeksi. Yleensähän asiaan ei tarvitse kiinnittää huomiota.

Jos haluatte meidän soittavan ulkona, huolehdittehan että esiintymislava on meille, soittimillemme ja sähkölaitteillemme turvallinen työympäristö myös mahdollisen sateen tai kovan tuulen sattuessa.

Ellei muuta sovita, tuomme mukanamme aina kaiken tarvittavan laitteiston: soittimet, äänentoiston, valot, yms.

Bändin hyvinvointi

Olemme iloisia jos saamme käyttöömme lämpimän takahuoneen, jossa voimme vaihtaa vaatteita, syödä, verrytellä sormia ja odotella rauhassa esiintymistämme. Yleensä tilaaja tarjoaa bändille ruokailun ennen esiintymistä, mutta aina se ei ole tietenkään mahdollista. Jos esiintymispaikalla ei ole ruokaa tarjolla, ilmoitathan siitä meille etukäteen niin osaamme varautua asiaan. Moni cateringpalvelu antaa muuten alennusta bändin ruoista kun asiasta vaan mainitsee!

Muistathan, että vaikka itse esiintyminen kestää muutaman tunnin, työpäivän pituudeksi meille tulee kuitenkin helposti 12-16, joskus jopa yli 20 tuntia.

Varmistathan myös, että autollamme pääsee sujuvasti keikkapaikalle ja sille löytyy parkkipaikka esiintymistilan läheisyydestä. Käytämme pääsääntöisesti isoa pakettiautoa, joka ei mahdu tavallisiin parkkiruutuihin tai -halleihin.

Laitteiston käyttö

Etukäteen sovittaessa voit käyttää äänentoistoamme vaikkapa puheiden pitoon, juontoihin tai musiikin soittamiseen omalta laitteeltasi. Jos tarvitset mikrofonin juontoja ja puheita varten, otamme sitä varten mukaan erillisen puhemikrofonin. Bändin laulumikrofonit ovat henkilökohtaisia, eikä niitä lainata muiden käyttöön. Bändin jäsen hoitaa aina volyymisäädöt toiveidesi mukaan ja avaa tarvittavat kanavat mikseristä, ulkopuolisia emme päästä lavalle säätämään äänentoistoasetuksia. Voit myös halutessasi vuokrata meiltä äänentoistolaitteet, valot ja vaikkapa savukoneen jos haluat käyttää niitä vielä keikkamme jälkeen. Laitevuokrauksesta on myös sovittava aina etukäteen.

Lopuksi

Meillä on huima määrä kokemusta erilaisista esiintymisistä, juhlista ja juhlapaikoista sekä siitä, mikä toimii ja mikä ehkä ei niin hyvin – olemme nähneet monet juhlat aitiopaikalta! Jos siis jokin asia mietityttää, älä epäröi kysyä! Annamme mielellämme vinkkejä niin musiikin kuin muunkin ohjelman ja aikataulutusten suhteen.

– Jonne Saari / Covers & Lovers